Duurzame (woon)boten; een bron van inspiratie

Duurzame woonboten; een bron van inspiratie

Al enige jaren bestaat de Duurzame huizenroute waarbij inspirerende voorbeelden van verduurzaming en energiebesparing in de praktijk te zien zijn. Echter, op de site van de Duurzame huizenroute staat één (woon) boot terwijl er zoveel meer inspirerende initiatieven zijn. Woonboot Magazine zet de artikelen die de afgelopen jaren verschenen zijn in het magazine over duurzame en energiebesparende initiatieven op een rijtje. Jouw schip aanmelden? Zie onderaan deze pagina.

Groene daken voor woonboten

Amsterdam- Aan de Bilderdijkkade hebben een aantal woonboten een groen dak gekregen met sedumplantjes. De bedoeling is dat meer bewoners van woonboten hun dak vergroenen, zodat er een ‘Kade van Smaragd’ gaat ontstaan. Lees verder en bekijk het filmpje van VARA’s Groenlicht.

Een rol voor de kleine stroomproducent bij de grote spelers

Nooit Volmaakt Het schip van Hugo Niessing draagt toepasselijk de naam `Nooit Volmaakt` en is sinds 2009 uitgerust met 4 kilowatt piek aan zonnepanelen en een nieuwste generatie omvormer van de nodige capaciteit plus allerlei stuur- en meetapparatuur. Daarbij heeft de oude bijboot een fluisterstille elektromotor gekregen en een hypermodern lithium-ion accupakket met een capaciteit van 10 kWh.
Lees hier het hele artikel.

Zonneënergie en het stroomnet: nog een speler gesignaleerd

text Sinds vorig jaar heb ik zonnepanelen op het dak van mijn woonark. Ik wilde ook graag de mogelijkheid hebben om stroom aan boord op te slaan om in geval van uitval van het netwerk zelfvoorzienend te zijn. Energieker heeft een omvormer geplaatst van Nedap, waarop een (zelf vast te stellen) reservecapaciteit van accu’s aangesloten is als noodreservoir.Lees hier het hele artikel.

Stichting Energieschip en het testschip Berezina

Berezina In de scheepvaart kan er veel terrein gewonnen worden op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing. Voor Ewald Vonk een persoonlijke missie. In 2005 heeft hij een oude stoomsleper gekocht en die omgebouwd tot demonstratieschip waar nieuwe, duurzame technieken in de praktijk op kunnen worden uitgetest: het Energieschip de Berezina. Lees hier het hele artikel.

Zeilend vrachtvervoer met de ‘Tres Hombres’

Tres Hombres Waarom zouden we niet net als vroeger onze goederen per zeilschip vervoeren?,’ vroegen Jorne Langelaan, Arjen van de Veen en Andreas Lackner zich af toen zij aan boord van de bark Europa, voortgedreven door de wind, een paar dagen gelijke koers hielden met een zwaar vervuilend vrachtschip. Terug van de reis besloten zij het niet alleen bij woorden te laten…Lees hier het hele artikel.

Nul op de Meter

Ark In Dave’s (M&T) (woon) botenbuurt zijn er enkele enthousiastelingen die aan de haal gaan met het nul-op-de-meter begrip. Ze nemen hun eigen woonboot als uitgangspunt, in eerste instantie om van de voordelen te profiteren maar ook om het goede voorbeeld aan de buurt te geven. Hun volgende stap is het stichten van een soort plaatselijke coöperatie die zich bezighoudt met de bewoners (ook aan de wal) binnen een afgebakende streek aan te moedigen om ook eigen maatregelen te treffen. Lees hier het hele artikel.

Project houthaven

Onderzoek Houthavens Het stadsdeel Amsterdam West heeft in 2015 een subsidie ter beschikking gesteld aan de vereniging van woonschepeneigenaren in de Houthaven om onderzoek te laten doen naar energiebesparing. De meeste woonschepen werden verwarmd door een dieselkachel en de isolatie liet vaak te wensen over. Het onderzoek is te downloaden via deze link.

Jouw schip ook aanmelden?

Heb jij ook duurzame of energiebesparende voorzieningen gemaakt in jouw schip? Deel die met de bezoekers van deze website en lezers van Woonboot Magazine en meld je schip aan bij de redactie. Graag met foto’s en beschrijving. Wil je dat anderen jou met vragen kunnen benaderen? Geef dan ook je mailadres en/of telefoonnummer op. Dat verschijnt niet op de website maar is opvraagbaar bij de redactie.