Agenda

2 juli 2017: Scheepjes in de Fles bij Museumwerf Vreeswijk

Scheepjes in de flesOp zondag 2 juli verzorgen leden van Vereniging Welkom aan Boord een gebottelde vlootschouw van Tall Ships, kleinere zeilschepen, motorschepen en andere creaties. De schepen zijn met veel geduld en precisie nagebouwd in de fles. Een aantal hobbyisten laat graag hun kunsten zien en misschien willen zij hun geheimen over gefleste scheepjes wel met u delen?! U bent welkom vanaf 13.00 uur.

Bijzondere schepen op de helling bij Museumwerf Vreeswijk

Nooit Volmaakt en MorgensterMuseumwerf Vreeswijk is een binnenvaartmuseum met een werkende werf. Op de helling en aan het werfterrein wordt gewerkt aan historische bedrijfsvaartuigen van 50 jaar en ouder.
In maart kreeg de Museumwerf bezoek van een paar bijzondere schepen. Het zijn de Nooit Volmaakt – Varend Variété (1913) van Pieter Stapel en Hilde Pander en de Morgenster (1925) van Ben en Elly Kruyt. Beide schepen zijn van het scheepstype Luxe Motor.

Laatste parlevinker van Nederland

Time is MoneyTime is Money, de laatste parlevinker van Nederland, is sinds 1 januari 2016 in bruikleen bij de Vreeswijkse Museumwerf. De varende supermarkt uit 1962 is een begrip bij de Nederlandse binnenvaart en het summum van de parlevinkercultuur.
Bezoekers van de Museumwerf kunnen sinds kort zelf ervaren hoe schippers en schippersvrouwen vroeger boodschappen deden.
De ‘Time is Money’ is, behoudens evenementen, altijd te zien, en op elke laatste vrijdag van de maand te bezichtigen.

Meer informatie: www.museumwerf.nl

Amandi bij Museumwerf Vreeswijk

Amandi op de MuseumwerfBij Museumwerf Vreeswijk komt wederom een bijzonder schip op de helling. Dit keer is het Amandi, waarover al eerder een artikel stond in Woonboot Magazine.
Foto: Museumwerf Vreeswijk

Het casco van Amandi lijkt als twee druppels water op dat van de Machiel 4, de Utrechtse hasjboot die eerder voor onderhoud op de Museumwerf lag en dat is niet verwonderlijk want uit overlevering blijkt dat Amandi, net als Machiel 4, voor de Leidsche Stoomvaart Maatschappij “De Volharding” heeft gevaren.

Na de noodzakelijke werfbeurt wordt de Amandi op haar nieuwe ligplek in Tull en ’t Waal te koop aangeboden. Maar nu eerst groot onderhoud. Op 9 december wordt het schip op het droge getrokken bij de Museumwerf en gaat men aan de slag.